Fysisk säkerhet

Fysisk säkerhet

Vi erbjuder idag den kompletta säkerhetslösningen för kunden med kombinationen teletekniska säkerhetssystem och byggnadsteknisk säkerhet som en helhetslösning.

Med säkerhet (engelskans ”security”) avses åtgärder som minskar risken för att oönskade händelser ska inträffa och därigenom stödjer organisationer så att verksamhetsmålen kan uppnås.

För att upprätthålla en väl fungerande säkerhet behöver arbetet utföras systematiskt, både vad avser säkerhetsåtgärder och processer. Ett system av säkerhetsåtgärder.

Fysisk säkerhet är en viktig säkerhetsåtgärd för att erhålla ett väl fungerande säkerhetssystem.

Inom området fysisk säkerhet erbjuder vi bl a följande tjänster:

  • Säkerhetsanalys/riskanalys
  • Projektering
  • Projektledning
  • Besiktning/säkerhetssyn
  • Dörrprojektering

Inom företaget har vi mångårig erfarenhet av säkerhetsområdet och har arbetat med ett stort antal högsäkerhetsprojekt inom både offentlig och privat verksamhet.

Inom företaget har vi under lång tid utvecklat olika projekteringsverktyg som ger kunden en illustrativ, överblickbar och kalkylerbar redovisning gällande säkerhetsåtgärder. Exempelvis i byggnadstekniskt säkerhetsprogram (säkerhetsplan fysisk säkerhet) redovisas säkerhetskrav på situationsplaner och planritningar med säkerhetszoner, säkerhetsnivåer, zongränser säkerhet, dörrmiljöer och angreppssidor m m.

Inom företaget har även utvecklat olika projekteringsverktyg för framtagande av dörrmiljöer redovisande krav för öppningskompletteringar (dörrar, fönster, portar m m) med beslagning, kanalisation, säkerhetskrav, funktionskrav samt funktionsbeskrivningar.

Utöver fysisk säkerhet erbjuder vi även tjänster gällande dörrprojektering, dörrbeslagning, där vi bl a har stor erfarenhet av projektering i programvaror som Interaxo Bim och dRofus samt Excel.

Hör gärna av er om ni vill veta mer och om vi kan hjälpa er med ert objekt eller projekt.

 

Säkerhetsåtgärder

Med säkerhetsåtgärder avses åtgärder för att skydda verksamheter och skapa förutsättningar för en trygg arbetsmiljö. Beroende på verksamhet kan finnas ytterligare specifika behov. Dessa identifieras.

Dessa säkerhetsåtgärder avser att förebygga:

  • Att obehöriga får tillträde till känsliga platser/uppgifter
  • Att hemlig eller känslig information röjs, ändras, görs otillgänglig eller förstörs
  • Hot och våld
  • Stöld och skadegörelse
  • Sabotage, antagonistiska angrepp och terrorism
Samverkande säkerhetsåtgärder

För att upprätthålla ett väl fungerande säkerhetssystem krävs ett antal integrerade säkerhetsåtgärder och att dessa är anpassade för att samverka.

Exempel säkerhetsåtgärder (systemåtgärder):

  • Administrativ säkerhet
  • Fysisk säkerhet
  • Informationssäkerhet
  • Säkerhetsprövning
  • Beredskap och planer
  • Särskilda föreskrifter

Övriga områden gällande säkerhet, personsäkerhet, IT-säkerhet, brandskydd.

Fysisk säkerhet

Den fysiska säkerheten avser skydd mot inbrott, obehörigt tillträde/ intrång, skadegörelse och sabotage. Vidare avser vissa åtgärder även skydd mot våld, antagonistiska angrepp och terrorism.

De fysiska säkerhetsåtgärderna utgår från en säkerhetzonering som skapas för byggnader och anläggningar.

Med säkerhetzonering delas verksamhetens byggnader och anläggningar upp i olika områden där olika kategorier av människor har tillträde.

Beroende på verksamhet kan det finnas ytterligare specifika behov. Dessa identifieras.

Fysisk säkerhet, säkerhetsåtgärder

Baserat på säkerhetszonering implementeras säkerhetsåtgärder som:

  • Utformning utomhus- och inomhusmiljö
  • Mekaniskt skydd
  • Tekniskt skydd
  • Säkerhetsbelysning
  • Organisation, rutiner och åtgärder

Med utformning utomhus- och inomhusmiljö avses att anläggningar och byggnader anpassas efter de säkerhetsbehov som gäller för verksamheten. Med rätt utformning och effektiv användning av den byggda miljön kan förekomsten och oron för brott minskas.

Med mekaniskt skydd (byggnadsteknisk säkerhet) avses väggar, golv, tak samt dörrar, och fönster. Även låssystem samt stängsel m m ingår i dessa åtgärder.

Med tekniskt skydd (teleteknisk säkerhet) avses passerkontrollsystem, inbrottslarmsystem, kameraövervakning.

Med säkerhetsbelysning avses väl belysta miljöer runt de byggnader och anläggningar man vill skydda, i synnerhet dörrar, grindar och andra ingångar i omslutningsyta, skalskydd.

Med organisation, rutiner och åtgärder avses rutiner för hantering av lås och larm, tilldelning av tillträde (passerkort, nycklar) samt personell bevakning, åtgärder vid larm och händelser.

Fysisk säkerhet, systemkomponenter

Respektive fysisk säkerhetsåtgärd består av ett antal systemkomponenter som samverkar, med detta avses exempelvis att människor med hjälp av rutiner och utrustningar upprätthåller säkerhetsåtgärder.

Fysisk säkerhet, systemfunktioner

Fysiska säkerhetsåtgärder utformas för samverkan och för att erhålla följande primära systemfunktioner:

  • Förebygga (avskräcka)
  • Upptäcka (detektera)
  • Försvåra (fördröja)
  • Respondera (åtgärda)

Säkerhet enligt lökskalsprincipen

För att uppnå ett väl fungerande fysiskt skydd så kan erforderliga säkerhetsåtgärder anordnas i flera skikt enligt den så kallade lökskalsprincipen.

Med detta avses att flera skikt av säkerhetsåtgärder placeras runtom den skyddsvärda verksamheten, egendomen. Respektive skikt består i sin tur av samverkande säkerhetsåtgärder.

Varje skikt i det fysiska skyddet avser att fördröja otillåtet intrång. Men en bra utformning ges en avskräckande effekt samt en fördröjning och detektering som möjliggör åtgärd.

Med denna metod ökar förmågan för skydd mot oönskade händelser. Denna metod benämns även som djupförsvar.

Nedan redovisas exempel på inplacering av säkerhetszoner enligt lökskalsprincipen. Flera skikt av fysisk säkerhet (zongränser säkerhet) innanför yttre skalskydd omsluter avdelningar med behörighetskontroll.

Systematiskt säkerhetsarbete

För att upprätthålla ett väl fungerande säkerhetssystem krävs att arbetet utförs systematiskt med tydliga och fastställda metoder och processer.

Dessa metoder och processer kan användas både i det kontinuerliga säkerhetsarbetet     samt i program och projekt.

Systematiskt säkerhetsarbete innebär att man på ett organiserat sätt planerar, utbildar, övar, dokumenterar, kontrollerar och följer upp säkerhetsarbetet för en verksamhet, byggnad eller anläggning.

En viktig del är att ansvarsförhållandena mellan fastighetsägare, hyresgäster och eventuella leverantörer gällande säkerhetsåtgärder klargörs.

En grundläggande metod består av definierade fyra steg: Man planerar säkerhetsåtgärder, genomför dessa, följer upp och utvärderar resultatet samt förbättrar och utvecklar.

 

Systematiskt säkerhetsarbete enligt PDCA-hjulet (Plan, Do, Check, Act):
  • Planera (Plan)
  • Genomföra (Do)
  • Följa upp (Check)
  • Förbättra (Act)

Säkerhetsanalys

Genom säkerhetsanalys ska verksamheter, byggnader eller anläggningar och vad som i övrigt behöver säkerhet identifieras samt säkerhetshot och potentiella konsekvenser, sårbarheter och behovet av säkerhetsåtgärder bedömas. Säkerhetsanalysen ska ligga till grund för planering av verksamhetens säkerhetsåtgärder. Analysen ska dokumenteras och hållas uppdaterad.

Inför ett om- eller nybyggnadsprojekt bör en säkerhetsanalys utföras för att klarlägga vilka säkerhetsåtgärder som är tillämpliga för den aktuella verksamheten, byggnaden, anläggningen. Säkerhetsanalys kan även göras för befintlig verksamhet, byggnad, anläggning.

Vid bedömning av säkerhetsåtgärder bör hänsyn även tas till den troliga hotbilden och brottsutvecklingen framöver. Den säkerhetsnivå som beslutas ska rimligen vara tillräckligt även efter ett antal år.

Det är mycket kostsamt att lägga till säkerhetsåtgärder efteråt jämfört med att göra åtgärderna vid nyproduktion.

Säkerhetsanalys kan beroende på typ av säkerhetshot:

  • Vara kvantitativ, för vissa delar (hot, våld, stöld, skadegörelse)
  • Utföras med dimensionerande hotbild för vissa delar (sabotage, antagonistiska angrepp och terrorism)
Underlag för säkerhetsanalys/ strategiskt säkerhetsarbete

Process säkerhetsanalys/ strategiskt säkerhetsarbete:

  1. Identifiera alla tillgångar (värden) som behöver skyddas. Identifiera de som är kritiska.
  2. Identifiera hot och sårbarheter.
  3. Riskbedömning.
  4. Identifiera alternativa åtgärder för riskhantering och ta fram plan för säkerhetsåtgärder/ strategisk säkerhetsplan
  5. Bedöm, fastställ möjligheten att genomföra säkerhetsåtgärder/ strategisk säkerhetsplan.