Tele och säkerhet
Tele och säkerhet
Med företagets specialistkompetens på det teletekniska installationsområdet kan vi erbjuda kunden väl underbyggda tekniska lösningar.
Avdelningen för tele och säkerhet hos Team TSP har mycket goda resurser med mångårig specialistkompetens och erfarenhet inom dessa teknikområden. I teknikområdena för tele och säkerhet ingår bland annat
- säkerhetssystem
- brandlarmsystem
- utrymningslarm med talat meddelande
- fastighetsnät
- AV-teknik m fl.
Vi har mångårig erfarenhet av projekt i komplexa miljöer såsom fastigheter med kulturellt känsliga ytor och skyddade verksamheter samt fastigheter för forskning och laboratorier och universitet och skolor. Många av våra kunder har särskilda krav på teknisk och fysisk säkerhet kopplat till säkerhetsskyddslagstiftningen där vi har särskilt utbildad och erfaren specialistkompetens. Vi har också stor erfarenhet av fastigheter för kontorsverksamhet samt publik verksamhet inom exempelvis restaurang och handel.
Resursernas kompetenser avser projekteringsuppdrag för framtagande av systemhandlingar, förfrågningsunderlag, bygghandlingar, relationshandlingar mm. I uppdragen ingår även rådgivning, upprättande av utredningar och kalkyler samt upprättande av tekniska underlag till övriga konsulter.
Avdelningen har också kompetens och medverkar vid kravställning i tidiga skeden, medverka framtagande av upphandlingsunderlag, uppföljning av entreprenader, projektledning av uppdrag och entreprenader med erforderlig kontrollantfunktion (installationssamordnare) inom berörda områden samt besiktning och dokumentation av entreprenader och system.
Projektering genomförs i AutoCAD 2D och 3D, MagiCAD samt Revit och andra program i samråd med beställare.
Inom avdelningen finns sedan flera år SBSC certifierade behöriga ingenjörer brandlarm samt behörig ingenjör utrymningslarm med talat meddelande.
Teletekniska säkerhetssystem
I tillägg till fysiska säkerhetsåtgärder erfordras också anpassningar för tillträde och övervakning av aktuellt område med system för passerkontroll, inbrottslarm, överfallslarm, kameraövervakning mm.
De teletekniska säkerhetssystemen projekteras och anpassas efter behov, ofta tillsammans med en ansvarig från aktuell verksamhet. Erforderlig behovsanalys upprättas och utarbetas med hjälp av eventuellt upprättad riskbedömning som grund.
De teletekniska säkerhetssystemen avser bland annat att:
- Förhindra obehörigt åtkomst och tillträde till valda områden
- Styra tillträde av vald personal under valda tider på dygnet
- Ersätta traditionella nyckelsystem
- Övervaka och registrera tillträde och avvikande beteenden
- Tidigt larma bevakningsbolag eller avsedd personal vid skadegörelse, stöld, sabotage, överfall och intrång för snabba åtgärder och hjälpinsatser.
Med säkerhetszonering delas verksamhetens områden upp i olika områden där olika kategorier av människor har tillträde och där valda ytor ska kunna analyseras och övervakas, detta i samråd med verksamheten.
Brandlarm och utrymningslarm
För skydd av egendom och människor erfordras ett brandlarmsystem samt utrymningslarmsystem. Kravställningens omfattning beror bla på krav från försäkringsbolag, krav enligt BBR eller krav enligt en egen ambition. Brandlarm övervakar och larmar i tidigt skede en eventuell begynnande brand genom dess rök- eller värmeutveckling och kan på så sätt larma räddningstjänst eller speciell personal för tidiga åtgärder. Brandlarmet kan också styra ventilation för att förhindra spridning av farliga rökgaser och även ventilera bort dessa. Brandlarmet kan också aktivera brandskyddssystem som exempelvis sprinkler eller gassläcksystem i ett tidigt skede i valda områden, exempelvis inom utrymmen med mycket teknik, datorhallar mm. Brandlarmet varnar också i tidigt skede människor att något hänt vad de förväntas göra. Detta med ljud och ljus via ett utrymningslarm med sirener, blixljus och/eller högtalarsystem. Det sistnämnda benämns också utrymningslarm med talat meddelande som är ett separat system för möjlighet till förprogrammerade talade utrop men även manuella. Utrymningslarm med talat meddelande uppfattas generellt bättre av människor och kan dessutom nyttjas för andra utrop av vid kritiska situationer eller hotbilder. Systemet är också tryggt att använda som inrymningslarm för exempelvis skolor, publika utrymmen mm.
Systemen avser att
- förhindra att en brand okontrollerat ska sprida sig och förstöra egendom och värden genom att tidigt varna människor eller larmbolag vid händelse
- förhindra att människor nås av skadlig eller dödlig rök
- tidigt larma larmcentral/räddningstjänst för snabba åtgärder och hjälpinsatser
- ge möjlighet att larma människor om åtgärder vid andra tillbud, exempelvis hot mm.
Storlek och omfattning av brandlarmsystemet beslutas i ett tidigt skede i samråd med kravställare och enligt lagar och förordningar.
Regelverket SBF 110 samt SBF 502 följs där så detta krävs och är ett bra riktmärke för uppnå en säker miljö för egendom och människor. Inom avdelningen finns behöriga ingenjörer brandlarm samt behörig ingenjör utrymningslarm med talat meddelande certifierade enligt SBSC.
AV-teknik
För att skapa flexibla arbetsplatser och kunna arbeta effektivt med kollegor, kunder på distans, undervisa på plats och på distans på universitet och högskolor mm erfordras bra genomtänkta lösningar med video- och mötesteknik. Detta medför att man kan kommunicera på ett effektivt och tydligt sätt men även på ett ekonomiskt och miljövänligt sätt då möten och utbildningar kan genomföras på distans. I vissa fall finns också behov av digital skyltning, rumsbokningssystem i komplement till detta inom fastigheter.
Video- och mötesteknik, även ibland benämnt AV-teknik eller audiovisuell teknik, kan bestå av bildvisning via avancerad projektor inom större eventsalar eller bildskärmar (monitorer) i olika storlekar i lärosalar och mötesrum. Led-väggar kan vara ett alternativ för få större bildstorlek dock kan dessa fortfarande vara relativt dyra. För ljud kan avancerade till mindre avancerade ljudsystem nyttjas. Upptagning av ljud för distribution till videomöten eller exempelvis hörselhjälpmedel kan då ske via mikrofoner monterade i tak, på vägg, på bord eller hos föreläsaren. För videomöten eller webbmöten kan kameror för detta nyttjas för distribuera bild till valda användare och med valda presets. Manövrering kan ske med enkelhet vid ansluten källa eller vid mer avancerade utrymmen där personal är med kan ett mer avancerat manöversystem programmeras med alla möjliga scenarier där både ljus, ljus, bild, gardiner mm kan implementeras.
Inriktning och belägenheter av vald nivå på AV-teknik beslutas i samråd med verksamheten och inredare för att senare samordnas med övriga system
Fastighetsnät (kommunikationsnät)
För att arbeta och kommunicera med enheter inom fastigheter erfordras ett robust, snabbt och säkert fastighetsnät med uttag för anslutning av exempelvis datorer, kameror, skrivare, bokningsskärmar, spridningsnät via koppar alternativt fiber för transportera data, ljud och bild mm.